„Mami, vreau să mă căsătoresc cu tine!” Cum reacționăm în această situație

1232
Mami, vreau să mă căsătoresc cu tine! Cum reacționăm. Imagine cu băiat care își sărută mama pe obraz
Mami, vreau să mă căsătoresc cu tine! Cum reacționăm.

„Mami, te iubesc și vreau să mă căsătoresc cu tine”, vă spune băiatul vostru de trei ani, făcând să vi se topească inima. Apoi soțul vostru vine acasă, iar băiatul reacționează prin „nu” la tot ce îi spune tati. El se comportă ca și cum l-ar urî pe tatăl lui, iar acesta ar fi cel mai mare tiran. Ce se întâmplă cu copilul? Foarte simplu: trece doar printr-o fază de dezvoltare psihologică normală. Această fază, prin care trec toți copiii, are loc aproximativ între 3 și 5 ani. Ea survine după ce copilul, în căutarea propriei sale identități, s-a desprins parțial de mama lui.

Toți copiii, pentru a deveni adulți, trec prin mai multe faze de la cea de maximă dependență din stadiul de bebeluș până la cea în care pot duce vieți independente, separate de părinții lor și în care își pot întemeia propria lor familie.

La început, se considera că sexualitatea se dezvoltă mult mai târziu, la adolescență. Copiii nu sunt însă „asexuali”. Faza de care vorbeam mai sus, numită complexul lui Oedip, constă în dezvoltarea unei afecțiuni profunde și chiar atracții fizice față de părintele de sex opus și rivalitate față de părintele de același sex.

Originile termenului „complexul lui Oedip”

Psihanalistul Sigmund Freud a propus pentru prima dată acest termen inspirat din piesa lui Sofocle din 429 î.e.n. numită „Oedip Rege” („Oedipus Rex”). În această tragedie grecească, regelui Tebei i se spune de un oracol că fiul său, Oedip, îl va ucide. Din această cauză, soția lui își abandonează bebelușul, lăsându-l să moară pe un munte. Copilul este însă salvat de regele Corintului. Lui Oedip i se spune la maturitate de către un oracol că își va ucide tatăl și va avea copii cu mama lui. Pentru a evita oroarea incestului, el pleacă din Corint și îi părăsește pe cei care crede el că sunt părinții lui biologici.

Ajunge în Teba unde își ucide adevăratul tatăl într-o luptă. Se duce la palat și o câștigă de soție pe regina văduvă (mama lui biologică) căsătorindu-se cu ea. Când află că el e de fapt fiul ei, ea se spânzură. Oedip e cel care o găsește. Chinuit de rușine și remușcare, își scoate ochii și pleacă să rătăcească prin lume.

Complexul lui Oedip la copil

Freud susține că aceasta este una din fazele de dezvoltare naturale la copil. Intervenția inadecvată a părintelui față de copil poate conduce la tulburări psihologice la maturitate.

Cum se manifestă exact această fază la copil? Afecțiune puternică și posesivitate față de părintele de sex opus, atitudine indiferentă sau aspră și gelozie față de părintele de același sex. De exemplu, băiatul poate deveni furios când tatăl încearcă să exprime afecțiune față de mama lui. Băiatul o vrea pe mama numai pentru el.

De ce se întâmplă acest lucru? Copilul începe să devină conștient de diferențele dintre bărbat și femeie. El observă relația dintre cei doi părinți și îl vede pe tatăl său ca pe un rival.

Atitudinea adecvată a părinților

Este esențial în această fază ca părinții să nu respingă, să nu pedepsească și să nu critice  copilul. Încercați să nu-l faceți pe copil să se simtă vinovat sau rușinat pentru că are aceste sentimente și impulsuri sexuale. Ele sunt naturale. Acestea îi vor permite ca, mai târziu, după depășirea acestei etape și a celei de latență sexuală care se va desfășura de-a lungul mai multor ani să poată dezvolta relații sexuale normale, bazate pe afecțiune cu persoane de sex opus. El va putea astfel să-și întemeieze la rândul său o familie.

Ce puteți face voi? Iubiți copilul în continuare necondiționat și tolerați aceste crize de gelozie și posesivitate. Reacționați cu calm la anumite comportamente care vi se pot părea neadecvate. De exemplu, dacă băiatul încearcă să vă sărute așa cum l-a văzut pe tata făcând, dirijați-i atenția cu blândețe spre altceva. Nu uitați că această perioadă nu va dura la infinit și că lucrurile se vor calma în timp.

Cum se încheie această etapă

Copilul trece prin acest stadiul de dezvoltare pentru a învăța despre propria lui identitate sexuală. La finalul acestei etape, el va renunța la atracția față de părintele de sex opus și rivalitatea cu părintele de același sex prin identificarea cu acesta din urmă. De exemplu, băiatul va începe să se atașeze mai mult de tată, să petreacă mai mult timp cu el. Aceasta îl va ajuta să-și dezvolte propria masculinitate.

Și fetele trec prin aceeași fază de dezvoltare, numită și „complexul Electra” pe baza unei alte tragedii grecești. Fetița dorește să se mărite cu tatăl ei în această etapă.

Este imperativ ca toții copiii să depășească această fază de dezvoltare cu succes. Criticile, pedepsele și atitudinea severă a părinților pot conduce la tulburări psihologice la maturitate. E mult mai ușor pentru noi ca părinți să tolerăm afecțiunea deschisă a unui copil de trei ani, decât pentru copilul nostru atunci când va deveni un adult de 30 de ani să-și depășească problemele sexuale.

DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Pasionată de cărți, psihologie, limbi străine, comunicare, dar în special de tot ceea ce este legat de natura umană, Ruxandra crede în puterea transformatoare a cuvântului și modului în care acesta ne poate schimba pe noi înșine și lumea în care trăim. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim. De profesie traducător și content writer, Ruxandra este studentă la Facultatea de Psihologie „Titu Maiorescu” și absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București.