Ce factori îți pot influența luarea deciziilor? Cum putem să luăm deciziile cele mai bune pentru noi în viață

1702
Ce factori îți pot influența luarea deciziilor? Ce ne împiedică să luăm deciziile corecte și ce ne-ar putea ajuta în procesul decizional. Imagine cu bărbat care trebuie să ia o decizie
Ce factori îți pot influența luarea deciziilor? Ce ne împiedică să luăm deciziile corecte și ce ne-ar putea ajuta în procesul decizional. 

Cu toții luăm decizii. Orice am face într-o zi înseamnă luare de decizii. Că te-ai trezit și îți faci patul este o decizie. Că ai ales să nu faci sport astăzi este tot o decizie. Adesea, avem senzația uitându-ne în urmă că nu am făcut ceea ce trebuia, că, dacă ne-am fi gândit mai bine sau ne-am fi asumat niște riscuri, am fi procedat altfel.
Vă propun să descoperim împreună care sunt lucrurile care ne împiedică să luăm deciziile corecte sau care ne blochează. Totodată, vom căuta să identificăm elementele care ne-ar putea ajuta semnificativ în procesul decizional.

Vă voi relata și un caz din penitenciarul la care lucrez care mi se pare relevant pentru discuția de față.

Totuși, care sunt deciziile care fac diferența? Cum ne dăm seama că trebuie să acționăm acum și nu mai târziu?

Psihologul american Susan Jeffers susține că cele mai importante indicii că nu suntem pe drumul cel bun sunt confuzia și nemulțumirea. Deși de cele mai multe ori le considerăm negative și nu pozitive, aceste 2 stări sunt indicii foarte puternice că am încetat să mai fim pe drumul cel bun și trebuie să revenim. Potrivit aceluiași psiholog, calea prin care te poți redresa este printr-un proces de explorare apelând la: cărți de dezvoltare personală, workshop-uri, prieteni, grupuri de suport, terapie sau orice te ajută pe tine când ai nevoie de ajutor.

Ce factori îți pot influența luarea deciziilor?

V-ați gândit vreodată că frica ne influențează deciziile? Ce trebuie să știm despre frică pentru a lua decizii mai bune?

Adevăruri despre frică:

1. Frica nu va dispărea niciodată atâta timp cât continuam să ne dezvoltăm. Când ieșim din zona de confort, frica nu dispare, dar știm să o folosim productiv.

2. Singura modalitate de a scăpa de frica de a face un lucru este să îl faci pur și simplu. Această afirmație pare a fi în contradicție cu cea de la nr. 1, dar în realitate nu este. Frica de anumite situații se dizolvă când ajungem să ne confruntăm cu ele.

3. Când deja stăpânești un domeniu și ai scăpat de frică te vei simți atât de bine, încât vei constata ca mai e ceva ce îți dorești să îndeplinești. Și ghici ce? Frica reapare pe măsură ce te pregătești pentru noua sarcină.

4. Nu numai că o sa simt frica de fiecare dată când sunt pe un teritoriu necunoscut, dar la fel li se întâmplă și celorlalți. Probabil că te gândești că alți oameni (pe care poate îi invidiezi pentru asta) nu simt frica în astfel de momente. Te înșeli. Nu ești singura persoană căruia îi e frică.

5. În mod ironic, oamenii care refuză sa isi asume riscuri ajung să traiasca cu un sentiment de teamă care este muuuult mai intens decât cel pe care l-ar fi simțit daca și-ar fi asumat riscurile necesare – doar că nu realizează acest lucru. Aceasta deoarece sentimentul respectiv provine dintr-o senzație de profundă neajutorare. Nu credeți? Amintiți-vă de un lucru pe care regretați că nu l-ați făcut și o să vă amintiți sentimentul.

Ce ne influențează deciziile?

Iată mai jos un caz real din mediul penitenciar, de atrofiere a capacității de a lua decizii:

Acum fix o săptămână lucram sâmbăta și am făcut turul secțiilor ca să văd dacă o vreo problemă. M-am întâlnit cu un deținut pe care îl știam de aproape 3 ani, dar care fusese în libertate pentru câteva luni din diferite cauze juridice. Era unul dintre acei deținuți inteligenți și cu o situație financiară bună. Nu îmi făceam griji că nu se va descurca în libertate. L-am văzut, ne-am salutat și, când l-am întrebat ce mai face, mi-a răspuns că se plictisește. L-am întrebat ce a mai făcut cât a fost afară și mi-a povestit ce mai e ,,pe afară” (adică în libertate):

– Să știți că este foarte greu afară. Eu, când m-am liberat, am lăsat numărul meu mai multor deținuți și le-am zis că o să îi ajut dacă pot. Acum 3-4 luni m-a sunat un băiat (fost deținut), care era în libertate. Nu îi dau numele, că nu e frumos. Când m-a sunat, eu eram la Iași și el la București. Și mi-a zis: „V., am o problemă. N-am mâncat de 2 zile și mi-e sete de nu mai pot. Ce fac, că de fiecare dată când văd o apă în frigider la un magazin, îmi vine sa o fur?” Și i-am raspuns: „Mergi la o toaletă și bea niște apă.” Știți ce mi-a zis , domnule Sorin? „Nici nu m-am gândit la asta. Mersi mult.”

La o analiză superficială, putem spune că e tendința fostului deținut să fure din nou.

La o analiză mai aprofundată, putem trage două concluzii din care putem învăța cu toții:

Ce face dificilă luarea deciziilor?

1. În situații de criză este mult mai dificil să luăm decizii, chiar dacă altora le pot părea banale.

2. Obișnuința de a nu lua decizii ne îngreunează chiar și deciziile cele mai simple, ce țin de supraviețuire. Să nu uităm că deținuții, printre alte drepturi, au asigurate mâncarea, apa, cazarea, produsele de igienă, asistența medicală etc., aspecte cu privire la care noi, oamenii liberi, trebuie să luăm zilnic decizii.

Cea mai ușoară cale de a lua decizii mai bune

Moran Cerf, cercetător în neurologie la Northwestern University, care a studiat luarea deciziilor mai mult de un deceniu, a ajuns la concluzia că cea mai sigură metodă de a ne maximiza fericirea nu are nicio legatură cu experiențele, lucrurile materiale sau filosofia personală.

Ține doar de persoanele cu care îți petreci timpul.

Studiile sale în neurostiințe au arătat că, atunci când doi oameni sunt unul în compania celuilalt, undele lor cerebrale încep să arate aproape identic.

„Cu cât studiem mai mult angajarea omului în viața reală, constatăm iar și iar că simplul fapt de a ne afla în compania anumitor persoane ne aliniază creierul cu al acestora, pe baza manierismului lor, mirosului din încăpere, nivelului de zgomot și al multor alți factori”, observă Cerf. „Aceasta înseamnă că oamenii cu care petreceți timpul au de fapt un impact asupra angajării în viața reală dincolo de ceea ce puteți explica. Iar unul dintre efecte este că deveniți asemănători.”

Ce ar trebui să facem pentru a lua decizii mai bune?

Cerf a concluzionat că, dacă oamenii vor să își maximizeze succesul și să își minimalizeze stresul, ar trebui să își construiască o viață prin a se înconjura de oameni care posedă caracteristicile pe care și le doresc. În timp, în mod natural, vor culege aceste atitudini și comportamente dorite.

În același timp, pot evita dificultățile în luarea deciziile simple care consumă energia mentală necesară pentru deciziile importante cu ajutorul acestor persoane.

Același principiu se aplică pentru oamenii care vor să facă mai multă mișcare, să se uite mai puțin la TV, să învețe să cânte la un instrument sau să devină mai sociabili. În toate cazurile, cea mai importantă decizie este cu cine te înconjori.

Decizii mai bune fără ajutorul nimănui

Ce facem dacă încă nu avem pe lângă noi persoane care sa ne influențeze deciziile într-un mod productiv?

Iată câteva metode de creștere a calității deciziilor:

1. Letting go sau Calea renunțării

Sunt anumite momente în viață în care simțim că ceea ce ni se întâmplă este mai puternic decât noi. În aceste momente, avem nevoie de ajutorul divinității și să fim conștienți că nu putem rezolva chiar orice problemă când ne-am propus. Rugați-vă la o forță divină să vă ajute și veți trece peste orice problemă.

2. Meditația

Este unul dintre cele mai puternice mecanisme de încetinire a gândurilor. Vă ajută să obțineți liniștea de care aveți nevoie pentru a lua anumite decizii.

3. Liniștea

Într-o lume plină de telefoane, iPad-uri, aplicații, televizoare, filme, radio, liniștea pare să fie la fel de greu de obținut ca și premiul cel mare la loto. Liniștea ne ajută să avem parte de mai multe revelații în viață.

4. Solitudinea

Știu că multor oameni le e inconfortabil să petreacă timp cu ei înșiși, însă o dată ce ați trecut de pragul inconfortabilului, veți dori ca, din când în când, să aveți momentele voastre de solitudine. Aceasta vă aduce claritatea necesară în diferitele situații de viață, vă crește nivelul de conștientizare a emoțiilor și vă ajută să luați decizii mai bune.

5. Simplitatea

În cartea sa, Everyday simplicity, Robert Wicks descrie esența simplității: „Înseamnă să renunțăm la a face lucruri, astfel încât să putem avea un «spațiu» în noi unde egoismul să nu existe, lăcomia să fie absentă, iar ideile preconcepute să nu ne blocheze viziunea clară, apreciativă a vieții… avem nevoie de un sanctuar interior în care vocea ascuțită a nevoii să fie potolită și unde să existăm pur și simplu. În lipsa unui asemenea spațiu, putem fi prea distrași și preocupați ca să fim conștienți de ceea este atât important, cât și adevărat în viață.”

 

Bibliografie

  1. Susan Jeffers, Feel the fear and do it anyway, Editura Vermilion, Londra, 2012
  2. David Hawkins, The power of emotional decision making, Editura Harvest House Publishers, SUA, 2008
  3. A neuroscientist who studies decision-making reveals the most important choice you can make
DISTRIBUIE
Sorin Manolache
Sunt pasionat de psihologie motivațională, dezvoltare personală, psihologia cuplului și grafologie. Sunt de părere că fiecare om are un potențial uriaș, dar nu întotdeauna valorificat. Îmi place să-i ajut pe oameni să-și îndeplinească obiectivele personale, să se cunoască mai bine și mai ales să se pună în mișcare în momentele cele mai grele ale vieții. Cred că orice om se poate schimba dacă i se oferă timp, înțelegere și claritate. Mă ocup de reintegrarea socială a deținutilor din penitenciar și fiecare zi de muncă este o evoluție atât pentru mine, cât și pentru cei cu care lucrez. Motto-ul meu este ,,Dreams are free, the journey isn’t” (John Maxwell). Am absolvit Academia de poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” din București și Facultatea de Drept din cadul Universității „Nicolae Titulescu” din București.