Despre integritate și dacă mai valorează ceva în ziua de azi

Despre integritate înseamnă de fapt despre onestitate, despre demnitate, despre alegerile pe care le facem in fiecare zi. Imagine cu o balanță care înclină înspre om și nu înspre sacul cu bani
Despre integritate înseamnă de fapt despre onestitate, despre demnitate, despre alegerile pe care le facem in fiecare zi.

Despre integritate nu am prea citit nimic pe nicăieri și îmi pare rău pentru că, după mine, este unul dintre lucrurile de care avem mai mult ca niciodată nevoie.

Săptămâna trecută am descoperit o crăpătură în parbriz. Probabil că a fost o pietricică de vină aruncată de o altă mașină. Era o dungă mică și nevinovată paralelă cu bordul. Pe urmă, dunga s-a lungit mai mult. Apoi, a luat-o în sus. În final, a pornit din nou pe orizontală, ca și cum ar fi fost o creatură cu viață proprie. Și acum am un Z de la Zorro pictat pe parbriz. Iar săraca mea mașină mai are și oglinda spartă retrovizoare de anul trecut de când am lăsat-o parcată pe o străduță.

Am CASCO la mașină, dar trebuie să plătesc franciză per incident. Și tocmai bine că îmi expiră ITP-ul la mașină, iar, ca să-l pot trece, e nevoie să fac aceste reparații. Adică una bucată parbriz și una bucată oglindă plus ITP, cam 1000 de lei. Iar eu trebuie să plătesc luna asta și rata la facultate. De aceea, nu-mi permit acum să dau și banii pentru reparat mașina.

Ce alegeri facem?

Îi povestesc unui vecin și îmi spune că îmi poate recomanda un service unde dau 50 de lei șpagă și se rezolvă: trece mașina cu brio ITP-ul. Am stat și am cântărit: „1000 de lei acum când nu-mi permit cheltuiala asta versus 50 de lei! OK, ce alegi: să fii integră și să faci foamea sau să dai 50 de lei și să-ți compromiți principiile?” Poate unii vor spune că e doar o șpagă mică și că nu face rău nimănui, dar eu nu sunt de acord cu asta.

Recunosc că nu m-am numărat printre persoanele care s-au dus zi de zi să protesteze în piața Victoriei, deși am tot respectul pentru acei oameni. În același timp, nu dau niciodată o șpagă. Refuz să le dau parcagiilor de ocazie cei 2 sau 5 lei pe care îi așteaptă, cu riscul de a-mi găsi mașina zgâriată. Nu m-aș uita niciodată în altă parte dacă aș vedea pe cineva furând.

Mai are rost să vorbim de integritate?

Integritatea e o valoare despre care nu prea se mai vorbește în ziua de azi. Trăim într-o lume în care scopul justifică mijloacele pentru mulți dintre noi. Oamenii de vânzări promit luna de pe cer când știu că nu vor atinge niciodată cifrele promise. Politicienii ne garantează înainte de alegeri că vom avea parte numai de lapte și de miere, când sunt perfect conștienți că nu vor face nimic din cele promise.

Pot să mai găsesc nenumărate exemple și pot să garantez că, de fiecare dată, persoana respectivă și-a spus și poate chiar a crezut că are un motiv perfect valid ca să facă asta. Cum îmi spunea mie un șofer de taxi într-o zi: „Doamnă, toți românii fură. Atunci nu se cheamă că sunt prost dacă nu fur și eu?”

Ce este integritatea?

Dacă ar fi să mă gândesc la o singură valoare, cea mai importantă după care eu cred că trebuie să ne ghidăm în viață, aceasta e integritatea. Succesul, faima vin și pleacă, însă integritatea rămâne pentru totdeauna.

Ce înseamnă integritate? Înseamnă să fii congruent cu tine însuți. Înseamnă să faci lucrul corect tot timpul și în orice circumstanțe te-ai afla, indiferent cât te-ar costa și chiar dacă te vede cineva sau nu. Nu arunc paharul gol de cafea pe stradă când nu se uită nimeni, iar când mă poate vedea cineva, îl duc la coș. Înseamnă să ai curajul de a face ceea ce este drept și onest, indiferent de consecințe. Durează ani de zile să-ți clădești o reputație și doar o clipă să o pierzi. De aceea, nu trebuie să ne permitem niciodată să facem nimic din ce ne-ar putea afecta integritatea, indiferent cât de mărunt pare lucrul respectiv.

De ce să fim integri?

Poate că necinstea ne aduce un beneficiu rapid și ușor, dar ceea ce nu trebuie să uităm e că beneficiul respectiv nu durează. În cele din urmă, faptele tale vor vorbi pentru tine. Banii sau puterea sunt temporare, câștigul pe care îl obții atunci când oamenii te văd ca pe o persoană integră, demnă de încredere, congruentă cu sine însuși (nu care „una spune și alta face”) este neprețuit și durabil.

De ce să ne asociem doar cu persoane integre?

Nu contează doar ceea ce facem, ci și persoanele cu care ne asociem. De ce? Pentru că ceea ce fac acestea ne poate afecta direct sau indirect și pe noi. Sfatul meu este să eviți persoanele despre care instinctul tău îți spune că nu ar fi de încredere sau dacă ai văzut că fac ceva ce-ți ridică semne de întrebare. Nu fă afaceri cu acest gen de persoane și nu le găsi scuze.

Să nu crezi că, dacă sunt necinstiți cu alții nu ar fi niciodată cu tine. Sau, să îți imaginezi că, dacă își înșală soția, în afaceri sunt cinstiți. Pentru că o persoană care nu e cinstită într-o anumită privință, nu va fi nici în multe altele. Și nu contează cât de gravă e fapta sa. Dacă nu poți să ai încredere în cineva în ce privește un lucru mărunt, cum să ai încredere atunci când e vorba de un parteneriat de afaceri, de exemplu?

Mi s-a părut un sfat foarte bun cel pe care l-a dat Warren Buffet la un moment dat: „Atunci când căutați oameni pe care să-i angajați, uitați-vă după următoarele trei calități: integritate, inteligență și energie. Dacă nu o au pe prima, celelalte două vă vor distruge.”

Fii sincer, onest și congruent în acțiunile și faptele tale, indiferent de pierderile pe care le vei suferi pe moment pentru asta și de ceea ce vezi în societate. Pentru că beneficiile în timp vor fi imense și integritatea va avea mereu valoare.

DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Pasionată de cărți, psihologie, limbi străine, comunicare, dar în special de tot ceea ce este legat de natura umană, Ruxandra crede în puterea transformatoare a cuvântului și modului în care acesta ne poate schimba pe noi înșine și lumea în care trăim. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim. De profesie traducător și content writer, Ruxandra este studentă la Facultatea de Psihologie „Titu Maiorescu” și absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București.