Cum să angajezi oamenii potriviți

Cum să angajezi oamenii potriviți și cum să formezi o echipă reprezintă ceea ce poate face diferența între reușită și eșec. Imagine cu un interviu de angajare
Cum să angajezi oamenii potriviți și cum să formezi o echipă reprezintă ceea ce poate face diferența între reușită și eșec.

Cum să angajezi oamenii potriviți și cum să formezi o echipă reprezintă unele dintre cele mai importante aspecte pentru o companie, probabil ceea ce poate face diferența între reușită și eșec.

Clădirea unei afaceri de succes constă în construirea unei echipe solide, capabile să facă față oportunităților atunci când acestea apar. Practic, prin angajarea oamenilor potriviți, business-ul tău va avea șansa să crească și să se dezvolte. Altfel, riști să omori din fașă chiar și cea mai bună idee de afaceri.

Există mai multe elemente esențiale pe care trebuie să le iei în calcul atunci când îți înființezi o firmă și pe care eu le-am descoperit din proprie experiență.

Nu amâna angajările

Nu e o idee bună să amâni să angajezi oamenii de care ai nevoie până când afacerea ta mai crește. De ce? Pentru că, până îți vei clădi echipa de care ai nevoie, vei fi nevoit să faci și pe directorul de vânzări, și pe omul de IT, și pe specialistul în marketing, și pe menajera firmei etc.

Chiar dacă orice antreprenor trebuie din când în când să facă de toate pentru ca business-ul lui să meargă mai departe, acest lucru nu e sustenabil în timp. Cu cât faci mai multe, cu atât ajungi să le faci mai prost. Când atenția îți fuge în toate direcțiile, e greu să te concentrezi îndeajuns asupra unei sarcini ca să o îndeplinești rezonabil de bine.

Echipa inițială reprezintă matricea afacerii tale

Echipa inițială dă tonul pentru tot ce se va întâmpla ulterior în companie. Dacă vei angaja oameni dedicați, curajoși, ambițioși, firma ta va atrage și în continuare acest gen de oameni. Dacă vei alege în schimb oameni pe care îi vei pune să facă tot felul de lucruri care nu cad în sarcina lor, stresați, obosiți, nemulțumiți de modul în care sunt remunerați, vei atrage oameni care vor fi interesați doar să obțină niște bani fără a-și da prea mult silința și care vor abandona corabia la prima pală de vânt mai puternic.        

Angajează oameni cel puțin la fel de inteligenți ca tine

Multe persoane își imaginează că e suficient să ai o idee de afaceri bună sau să găsești nișa de piață potrivită ca să faci bani. În realitate, indiferent cât de genială e ideea de business și cât de mare e cererea de pe piață, fără oamenii potriviți, orice afacere se poate prăbuși. Oamenii pe care îi aduci în companie nu sunt doar simpli angajați. Sunt însăși afacerea ta.

De aceea, este important să cauți oameni cu diverse pregătiri care să te poată ajuta în ce privește fiecare aspect al business-ului tău. Nu trebuie să-ți fie frică să angajezi oameni mai inteligenți ca tine. Nu ai nevoie ca angajații tăi să te privească precum un zeu. Vrei ca ei să vină cu idei creative, să te ajute atunci când te simți blocat, să îți dea soluții atunci când ție nu-ți vine în minte cum ai putea să depășești o situație de criză.

Comunică oamenilor de la început așteptările tale      

E important să fii sincer cu oamenii pe care urmează să-i angajezi. Spune-le exact ce așteptări ai de la ei. Remunerează-i adecvat, astfel încât să nu se simtă frustrați. Dă-le mereu un exemplu pozitiv: vino primul la muncă și fii ultimul care pleacă de la birou. Din când în când, nu uita să te mai și distrezi cu oamenii tăi.

Ascultă-i și acceptă exprimarea de idei care pot fi diferite sau chiar opuse față de ale tale. În fond, niciunul dintre noi nu le știe pe toate. S-ar putea să descoperi că ideile respective funcționează mai bine decât ale tale. Nu te teme să recunoști când ai greșit. Cu toții suntem oameni și facem greșeli. Și angajații tăi pot greși din când în când. Important e ca fiecare să-și asume greșelile și să învețe din ele.

Dă-le libertate oamenilor pe care îi angajezi

Există o diferență fundamentală între un lider și un șef. Liderul conduce prin puterea exemplului personal, șeful prin putere și control. În loc să stabilești reguli, oferă-le oamenilor libertatea de a face ceea ce trebuie. Evită să le blochezi angajaților tăi creativitatea impunându-le modul tău de a gândi.

Munca în echipă constă în exprimarea, alegerea și combinarea celor mai inspirate idei și moduri de a acționa în vederea obținerii celor mai bune rezultate. Atunci când te confrunți cu un eșec, asumă-ți responsabilitatea și motivează-ți echipa să meargă mai departe.

Nu uita că oamenii au o și o viață personală, nu doar profesională

Nu e ușor să conduci un business, dar asta nu ar trebui să te împiedice să te simți bine. Nu lăsa povara activităților de zi cu zi să îți răpească în totalitate viața personală și învață-ți angajații să facă la fel. Niște oameni relaxați și care se bucură de viață sunt și niște angajați mulțumiți și performanți.

Nu vrei să pierzi oamenii capabili pe care i-ai angajat. Nu îi ține până noaptea târziu la muncă pentru că mereu apar termene-limită și situații de criză. Acesta e un lucru care va afecta pe termen lung afacerea ta, răpindu-le oamenilor motivația de care au nevoie pentru a munci cu pasiune și entuziasm.

         

 

 

         

         

 

 

         

 

DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Ruxandra este licențiată în psihologie, formator și psihoterapeut în formare. Administrează site-ul povesticufluturi.ro, face voluntariat, organizează grupuri de suport și lucrează cu cupluri, grupuri și persoane care urmăresc dezvoltarea personală și care își doresc să facă o schimbare pozitivă în viața lor. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim.