5 obiceiuri ale cuplurilor cu adevărat fericite

Obiceiuri ale cuplurilor cu adevărat fericite care le fac să reziste la testul timpului? Da: respectul, comunicarea, colaborarea. Imagine cu un cuplu fericit
Obiceiuri ale cuplurilor cu adevărat fericite care le fac să reziste la testul timpului? Da: respectul, comunicarea, colaborarea, intimitatea.

Putem vorbi de niște obiceiuri ale cuplurilor cu adevărat fericite care le fac să reziste la testul timpului? La prima vedere, obiceiurile poate părea că aduc stagnare și că, dimpotrivă, partenerii ar trebui să iasă mereu din rutină pentru a se simți fericiți. Însă, în realitate, obiceiurile sunt cele asigură siguranța și stabilitatea.

Pasiunea care v-a unit la început se estompează cu timpul, iar ceea ce rămâne în urmă este afecțiunea, sentimentul de siguranță, de încredere, comunicarea reală. Există numeroase lucruri mărunte pe care le poți face zilnic pentru ca partenerul tău și cu tine să vă simțiți împreună la fel de bine ca în prima zi, chiar și după ce s-au potolit acei fluturi în stomac ai pasiunii.

5 obiceiuri ale cuplurilor cu adevărat fericite

Voi vorbi mai jos despre câteva din aceste obiceiuri care face ca relația voastră să fie una durabilă.

Opriți seara televizorul și petreceți timp doar voi doi

Știu, pare imposibil să renunți la televizor, dar cum puteți discuta cu adevărat unul cu altul dacă amândoi stați cu ochii în televizor? Nu aveți cum să stabiliți o conexiune reală atunci când știrile, emisiunile sau filmele de la televizor vă distrag constant. Încearcă să oprești televizorul seara pentru o perioadă ca să petreceți timp de calitate împreună. Nu va fi atât de cumplit precum sună. O să redescoperi cât de plăcut e să vă relatați unul altuia ce s-a întâmplat peste zi și cât de ușoare par problemele când ai cui să le împărtășești. Iar dacă vă faceți să râdeți reciproc, o să uitați instantaneu de orice stres.

Nu discuta cu partenerul doar despre cumpărăturile de făcut, rândul cui e să ia copiii de la școală sau altele asemenea. Nu e nimic nepotrivit în a vă purta ca doi îndrăgostiți și a vorbi despre planurile voastre și despre voi unul în brațele celuilalt, cu un pahar de vin, pe canapea. Veți găsi mereu planuri de făcut împreună, fie că e vorba de următorul concediu sau de ieșirea din weekend.

Respectă-ți întotdeauna partenerul

Respectul față de partener este un obicei esențial, fără de care nicio relație nu poate dura. Prin acesta, îți exprimi de fapt dragostea și capacitatea de a-l accepta pe celălalt exact așa cum e. Nu-l poți schimba pe cel de lângă tine. Dacă defectele lui te deranjează într-atât încât te plângi constant de ele, îl vei pune în defensivă. Atunci când unul dintre parteneri impune o distanță în relație, cel de lângă el va proceda în mod similar, chiar și fără să-și dea seama. O relație reușită presupune acceptarea necondiționată a celuilalt, inclusiv în ce privește aspectele negative pe care fiecare din noi le avem. Cu siguranță și tu ai unele. Poate că aveți și păreri diferite în multe privințe, dar aceasta nu înseamnă că doar tu poți avea dreptate și celălalt nu.

Discuțiile în contradictoriu nu sunt nocive, ba, uneori, chiar pot menține mai intense sentimentele dintre voi. Esențial este însă să păstrezi un ton echilibrat, să eviți cuvintele nepotrivite și să fii pregătit să asculți și punctul de vedere al celuilalt. Iar cel mai important lucru este să nu-ți tratezi niciodată nerespectuos partenerul în fața altora, fie rude, prieteni sau cunoștințe. Aceasta este o umilință foarte greu de depășit.

Ține legătura cu partenerul pe parcursul zilei

Avem cu toții un program foarte încărcat, astfel încât, adesea, e foarte dificil să găsim timpul să dăm chiar și un telefon personal. Însă dacă ne dorim să avem o relație care să dureze, este important să reușim într-un fel sau altul să-i arătăm partenerului că nu am uitat de el. Trimite-i un SMS sau sună-l atunci când poți să faci o mică pauză. Sau dă-i poate un mesaj pe Facebook sau pe Whatsapp.

Indiferent ce metodă alegi, este esențial ca celălalt să știe că e prezent în mintea ta. E foarte plăcut și liniștitor să știi că cineva se gândește mereu la tine.

Gesturile mărunte contează

Ce ne dorim fiecare dintre noi? Să fim apreciați. Oferă-i apreciere partenerului tău și va fi al tău pentru totdeauna. Indiferent în ce mod alegi să o faci, important este să se întâmple cât mai des. O dată ce știi ce-i place, e ușor să faci un gest care să-l emoționeze. Îi plac florile? Cumpără-i ocazional un buchet de flori. Îi place un anumit fel de mâncare? Prepară-i-l des. Lasă-i un mesaj pe un bilețel în care să-i spui cât de fericit te face.

Poate pare nepotrivit acum când nu mai sunteți la început și poate nici la prima iubire, dar e atât de important. Nimeni nu se maturizează niciodată într-atât încât să nu se mai bucure ca un copil de un gest mărunt de iubire. Ba chiar, adesea, acestea contează mult mai mult ca un cadou costisitor.

Când stați de vorbă seara, strecoară o vorbă iubitoare. Nu te costă nimic, dar e neprețuită.

Împarte sarcinile cu partenerul

Poate că îți place să gătești, dar, uneori, e neplăcut să faci de mâncare atunci când vii obosit de la muncă. Însă dacă partenerul tău te ajută, lucrurile devin mult mai distractive. Orice activitate comună creează intimitate și întărește conexiunea dintre voi. Puteți sta de vorbă în acest timp. Poate că unul gătește, iar celălalt spală vasele și face curat la final. Important e să nu te simți ca și cum ai face doar tu toată treaba.

Atunci când ambii parteneri își suflecă mânecile și-și aduc contribuția, niciunul nu se simte neapreciat. Sigur că și tu în același timp trebuie să apreciezi ce face celălalt, chiar dacă poate nu se pricepe la gătit. Sau poate că n-a spălat oala atât de bine ca tine, dar măcar și-a dat silința. Iar aceasta e cea mai bună dovadă de iubire.

Cu siguranță, mai sunt și alte obiceiuri ale cuplurilor cu adevărat fericite care fac relația durabilă, dar cele de mai sus sunt esențiale. Ne poți împărtăși și tu altele din experiența ta, dacă dorești.

DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Ruxandra este licențiată în psihologie, formator și psihoterapeut în formare. Administrează site-ul povesticufluturi.ro, face voluntariat, organizează grupuri de suport și lucrează cu cupluri, grupuri și persoane care urmăresc dezvoltarea personală și care își doresc să facă o schimbare pozitivă în viața lor. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim.