Ce trebuie să avem acasă pentru noul-născut? Nu, nu e vorba de trusoul bebelușului

1446
Se vorbește foarte mult de trusoul bebelușului și de ce trebuie să avem acasă pentru noul-născut, dar nu și de despre legătura mamă-copil. Imagine cu mamă și nou-născut
Se vorbește foarte mult de trusoul bebelușului și de ce trebuie să avem acasă pentru noul-născut, dar nu și de despre legătura mamă-copil.

Se vorbește foarte mult de trusoul bebelușului și de ce trebuie să avem acasă pentru noul-născut ca proaspete mămici. Sigur că nu ne putem lipsi de scutece, cădiță, pătuț, păturică etc. Dar cele mai importante lucruri nu se află pe această listă pentru că nu e vorba despre niște obiecte materiale.

Sigur că alăptarea e unul dintre cele mai importante lucruri pe care o mamă i-l oferă bebelușului. Esențial este însă stabilirea corectă a unei legături între mamă și copil. Probabil că te gândești că această legătură se creează în mod instinctiv. E adevărat, dar pot interveni obstacole, lucruri în aparență minore pentru tine, dar care să-i afecteze copilului pentru toată viața modul de a relaționa cu ceilalți.

Din păcate, mămicile pornesc destul de nepregătite în aventura creșterii unui copil. Majoritatea știu, din fericire, ce au de făcut în mod instinctiv pentru ca noul omuleț să se dezvolte armonios și frumos. Unele mămici pleacă, însă, urechea la sfaturile neavenite ale mătușilor, vecinelor și ale altor persoane care au auzit și din stânga sau din dreapta că așa e mai bine să procedezi cu bebelușul:

– Nu e bine să răsfeți copilul.

– Hrănește copilul la ore fixe.

– Nu lua copilul în brațe de fiecare dată când plânge.

Părerea mea este că, așa cum mămicilor li se spune cum să țină copilul atunci când alăptează și ce au de făcut pentru a satisface nevoile sale fiziologice, acestora ar trebui să li ofere și câteva sfaturi legate de cum să relaționeze corect cu el. De ce? Pentru ca acesta să crească nu doar sănătos, ci și cu o stimă de sine solidă și capabil de relații armonioase cu ceilalți.

Există numeroase studii și opinii ale unor psihologi reputați care susțin că o relație optimă mamă-bebeluș în primele șase luni – primul an de viață al copilului stă la baza întregii vieți emoționale a adultului în care bebelușul se va transforma. E foarte greu să reparăm ceva ce a fost stricat, când e atât de ușor să prevenim o daună, uneori, poate extrem de profundă.

Ce trebuie să avem acasă pentru noul-născut?

Părintele relației optime mamă-bebeluș în primele luni de viață este John Bowlby, un binecunoscut psiholog englez care a dezvoltat așa-numita teorie a atașamentului. Vă recomand cu căldură cartea lui de la Editura Trei, Crearea și ruperea legăturilor afective, una din cărțile mele preferate cu privire la dezvoltarea copiilor.

Aruncă o privire și pe site-ul AHA, al reputatului psiholog Laura Markham – găsești link-ul mai jos. Am fost recent la o conferință a Laurei Markham în România cu ocazia lansării unei cărți unde a vorbit mămicilor și viitoarelor mămici despre teoria atașamentului și importanța ei majoră în creșterea copiilor.

Teoria atașamentului datează din anii ’60, dar există decenii de studii ulterioare care demonstrează că bebelușii care au format un atașament solid cu mama, pe măsură ce cresc sunt mai bine adaptați pentru viață. Ei dezvoltă o stimă de sine mai ridicată și formează relații mai bune cu ceilalți. Aceștia fac față cu mai mult succes provocărilor și stresului. Ei performează mai bine în toate domeniile vieții, inclusiv școlar și ulterior profesional. Un atașament slab cu părintele poate conduce la maturitate la tulburări de somn, depresie, anxietate, relații sociale sau de cuplu disfuncționale.

Atașamentul mamă-bebeluș

Dacă ai crescut un bebeluș sau dacă urmează să o faci, știi deja că asta înseamnă un efort permanent. Nu ai niciun moment de pauză. Jobul de mamă este de 24 de ore din 24. Viața ta se rotește acum doar în jurul micii creaturi care îți solicită mereu atenția și grija. Iar bebelușii nu au nevoie doar de îngrijire fizică, ci și de îngrijire emoțională. Aceasta influențează major abilitățile sociale, emoționale și chiar intelectuale ale copilului. A-i oferi copilului atașamentul de care are nevoie este la fel de important ca și hrana pe care i-o dăm.

Mama este cea care are responsabilitatea uriașă de a se asigura că legătura dintre ea și copil este suficient de bună pentru a asigura dezvoltarea normală a copilului. Copiii se nasc având nevoia înnăscută de a se atașa de cineva, în mod normal de persoana care are în principal grijă de ei. Aceasta ține de capacitatea de supraviețuire pentru că, în fond, un bebeluș are nevoie de protecție pentru a crește mare.

Ce putem face pentru a ajuta copiii noștri să formeze un atașament solid?

Iată câteva lucruri pe care le pot face mamele conform studiilor pentru a dezvolta în mod optim legătura naturală mamă-copil de care acesta are atâta nevoie:

Hrănește bebelușul la cerere

Unele persoane recomandă mămicilor să hrănească bebelușul după un program strict, indiferent dacă acesta plânge sau nu. Conform teoriei atașamentului, bebelușii trebuie hrăniți atunci când plâng sau când dau semne că le e foame. Este esențial ca bebelușul să fie sigur că nevoile sale sunt satisfăcute de către mamă, că se poate baza pe aceasta.

Alăptarea la sân este cea mai bună metodă de atașamentmamă-bebeluș. Se poate întâmpla ca alăptarea la sân să nu fie posibilă, de exemplu mama nu poate alăpta. În acest caz, încearcă să creezi o conexiune fizică ținând în brațe bebelușul. Legătura fizică constituie baza legăturii emoționale mamă-copil.

Menține contactul fizic cu bebelușul

E esențial ca bebelușul să se simtă în contact cu mama prin atingeri, mângâieri și ținut în brațe. Bebelușii au nevoie să stea în brațele mamei. Poate că ai multe lucruri de făcut și nu ai timp suficient pentru asta – de exemplu, ai și alți copii mai mărișori de care să te ocupi. În acest caz, poartă copilul în brațe cu ajutorul unui portbebe (marsupiu, eșarfă portbebe). Astfel, tu îți poți vedea de treabă, iar bebelușul doarme în siguranță la pieptul tău.

Nu certa bebelușul

Sunt sigură că toate mămicile știu asta, dar niciodată nu se va spune de prea multe ori. Nu ridica tonul și nu brusca bebelușul. Puiul de om, ca și orice alt pui – de pisică, de câine sau chiar de pom, are nevoie de îngrijire pentru a crește. Orice manifestare a lipsei de afecțiune îi va afecta dezvoltarea. Bebelușii au nevoie de iubire precum pomul de apă și de lumină.

Indiferent cât de mult te enervează atunci când nu se mai oprește din plâns, nu te descărca pe cel mic. E normal să te simți extenuată și înfuriată uneori, dar gândește-te că o să treacă. Și că tu răspunzi acum prin fiecare gest al tău de viața lui viitoare.

Fii atentă la nevoile bebelușului

De fiecare dată când bebelușul plânge, du-te la el. Încearcă să-ți dai seama de ce plânge în acest moment: îi e foame, are nevoie să-i schimbi scutecul, îi e dor de tine? Vei începe să înțelegi destul de repede ce vrea să-ți comunice bebelușul prin diferențele de tonalitate și de intensitate din plânsul său.

Este foarte important ca, în primele luni de viață, nevoile bebelușului să fie satisfăcute la cerere. Când bebelușul plânge și îi sunt ignorate solicitările de ajutor în mod repetat, se produc inclusiv modificări la nivel biochimic în creier. Acestea pot avea efecte nocive pe termen lung asupra dezvoltării sale. De aceea, este indicat să dormi în aceeași cameră cu bebelușul în primele luni. Îți va mai ușor să-l hrănești la cerere și să intervii imediat ce copilul începe să plângă.

Asigură-te că atașamentul se formează la început în special cu un singur părinte

Adesea, ambii părinți lucrează și e nevoie să aibă grijă de copil cu schimbul. Însă este foarte important ca bebelușul să formeze o legătură în special cu o anumită persoană. Uneori, mai multe persoane se ocupă de el, de exemplu bunicii, mătușa și mama etc. În această situație, este mai dificil pentru el să creeze un atașament suficient de solid cu o singură persoană. Cel mai indicat este ca unul dintre părinți să stea acasă timp de cel puțin șase luni împreună cu copilul. Relația de atașament se consolidează atunci când o singură persoană are grijă de bebeluș, atât ziua, cât și noaptea, în primele luni de viață.

Nu e ușor desigur, dar cine a zis că a fi părinte e ușor? Gândește-te însă că ceea ce faci acum pune bazele dezvoltării emoționale a copilului tău pentru întreaga viață. Și ai o singură ocazie ca să faci lucrurile corect. Bebelușii cresc uimitor de repede și aceste prime luni nu se vor mai întoarce niciodată.

 

 

Surse:

  1. Attachment Parenting International: API’s Eight Principles of Parenting
  2. Aha! Parenting: Secure Attachment: The Research
  3. Attachment Parenting International: Respond with Sensitivity
DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Ruxandra este licențiată în psihologie, formator și psihoterapeut în formare. Administrează site-ul povesticufluturi.ro, face voluntariat, organizează grupuri de suport și lucrează cu cupluri, grupuri și persoane care urmăresc dezvoltarea personală și care își doresc să facă o schimbare pozitivă în viața lor. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim.