Cum poate tatăl sprijini mama în îngrijirea copiilor

În majoritatea familiilor de azi, ambii părinți lucrează, iar tații se implică din ce în ce mai mult în activitățile casnice și îngrijirea copiilor.

În majoritatea familiilor cu copii din ziua de azi, ambii părinți lucrează. Familia tradițională în care mama se ocupa de casă și copii, iar tatăl aducea bani acasă și era singurul care lucra e pe cale de dispariție.

Tații se implică din ce în ce mai mult în activitățile casnice și îngrijirea copiilor. Dar există încă stereotipuri conform cărora doar mama trebuie să rămână acasă când copiii sunt bolnavi sau că e mai importantă cariera tatălui decât a mamei.

Există discriminări culturale și sociale

Când un bărbat se duce să se învoiască pentru că are un copil cu febră acasă, reacția multor angajatori nu e prea pozitivă: ei se așteaptă ca mama copiilor, nu tatăl să fie cel care rămâne acasă. Există o discriminare pe plan cultural și social de care femeile care sunt mame se lovesc.

În plus, mulți bărbați au senzația că doar mama trebuie să preia marea majoritate din sarcinile casnice și de creștere a copiilor, deși responsabilitățile profesionale sunt similare. În acest mod, rezultatul va fi o mare acumulare de stres și oboseală pentru mamă. Aceasta va conduce la nervozitate, situații potențial tensionate de cuplu și chiar conflicte greu de gestionat.

În trecut, familiile cu copii se putea bizui pe bunici care să-i ajute. Acum, adesea, bunicii nu locuiesc în apropiere, încă lucrează sau au alte preocupări care-i împiedică să se mai implice în creșterea nepoților lor. În acest mod, mama e din ce în ce mai încărcată de responsabilități și casnice, și profesionale.

Iată cum îți poți susține mai bine soția sau partenera în creșterea copiilor:

1. Pune-te în locul partenerei tale

Imaginează-ți că ești la muncă, poate la o ședință importantă sau la o întâlnire cu niște parteneri de afaceri și primește un apel de urgență de la partener care te întreabă ce să facă pentru că puiul vostru are febră. Cu siguranță că ți-ai pierde concentrarea. Poate ai face și vreo greșeală care riscă să fie apoi penalizată.

2. Pregătește-te pentru situațiile neprevăzute

Copilul a căzut și și-a julit genunchiul sau are febră? Nimeni nu are un manual de instrucțiuni pentru creșterea copiilor care să ne spună ce să facem exact în orice situație. Păstrează la îndemână numărul medicului pediatru. Află unde sunt termometrul, trusa de prim ajutor și medicamentele de bază din casă. Dacă lucrurile par grave, apelează la medic.

3. Nu ține socoteala cu ce și cât a făcut fiecare

Nu e indicat niciodată într-o relație să faci ceva doar pentru că partenerul a făcut altceva. Discuțiile legate de rândul cui e să schimbe scutecul copilului sau să spele vasele sunt neproductive. Important e ca fiecare să aibă timp să-și tragă răsuflarea, să nu fie prea obosit ca să nu mai facă față responsabilităților sau prea stresat.

Ceea ce contează e să vă simțiți bine împreună. E esențial să petreceți timp de calitate doar voi doi și de asemenea împreună cu copiii. Sigur că nu e idee bună nici ca unul din parteneri să facă mult mai mult decât celălalt.

DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Ruxandra este licențiată în psihologie, formator și psihoterapeut în formare. Administrează site-ul povesticufluturi.ro, face voluntariat, organizează grupuri de suport și lucrează cu cupluri, grupuri și persoane care urmăresc dezvoltarea personală și care își doresc să facă o schimbare pozitivă în viața lor. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim.