Inteligența personală – John D. Mayer

Inteligența personală - John D. Mayer, o carte care te învață cum să fii un psiholog amator și să ghicești gândurile celorlalți. Imagine cu coperta cărții
Inteligența personală - John D. Mayer, o carte care te învață cum să fii un psiholog amator și să ghicești gândurile celorlalți.

Inteligența personală – John D. Mayer, o carte care te învață cum să fii psiholog amator. Cu siguranță că ai făcut măcar o dată un test de inteligență. Știi că se  vorbește despre inteligența cognitivă, despre inteligența emoțională etc. Poate că nu ai auzit însă de inteligența personală.

Ce este inteligența personală?

Acest tip de inteligență este cea care ne permite să fim un fel de psihologi amatori, să „îi ghicim pe ceilalți”. Astfel, ne dăm seama ce se ascunde în spatele acțiunilor lor și cum e mai bine să interacționăm cu ei. Inteligența personală constă în abilitatea de a identifica și interpreta corect detaliile privind personalitatea cuiva.

În cartea sa, Inteligența personală, John D. Mayer, renumitul psiholog care a participat la dezvoltarea teoriei cu privire la inteligența emoțională, ne propune o altă idee inovatoare. El susține că, pentru a deveni mai eficienți în relațiile interumane, apelăm la o inteligență mai extinsă. El o numește inteligență personală – capacitatea de a ne înțelege propria personalitate și pe cele ale oamenilor din jurul nostru.

În cartea de față, autorul arată faptul că noi suntem în mod natural curioși în ce privește motivațiile și universul interior al oamenilor cu care interacționăm în fiecare zi. Unii dintre noi suntem talentați în a percepe ceea ce-i mișcă, preocupă, pasionează pe prietenii, noștri pe membrii familiei și pe colegii de muncă. Alții dispun de un talent mai redus în această privință. John D. Mayer arată de ce și cum cei mai abili „cititori de minți” dintre noi și-au dezvoltat o „inteligență personală ridicată”.

Teoria sa cu privire la inteligența personală adună laolaltă rezultatele a diverse studii. Aceasta arată cât de mult variază capacitatea noastră de a citi emoțiile pe chipurile altora. Variată este și abilitatea noastră de a cântări în mod corect alegerile cu care ne confruntăm în relații, carieră și în viața de familie. Capacitatea de a evalua dacă scopurile de viață personale se află în conflict sau sunt armonioase este de asemenea diferită. El susține că inteligența personală reprezintă abilitatea noastră de a rezolva probleme în domeniile amintite mai sus.

Cum ne putem dezvolta inteligența personală?

Deși inteligența personală este în mare măsură înnăscută, aceasta poate fi dezvoltată. De exemplu, ne sporim inteligența personală dacă, prin meseria pe care o avem, venim des în contact cu persoane noi. În acest mod, suntem nevoiți să învățăm să interacționăm în mod eficient.

Inteligența personală ridicată înseamnă să fim deschiși la trăirile noastre interioare, să fim curioși în ce-i privește pe ceilalți și să fim dispuși să ne schimbăm.

Autorul ne furnizează numeroase exemple din viața sportivilor, polițiștilor sau muzicienilor de succes. Prin acestea, ne arată cum persoanele care o au inteligență personală ridicată sunt capabile să-și prevadă propriile dorințe și acțiuni, să prezică modul de a se comporta al celorlalți și să folosească aceste cunoștințe în beneficiul personal și al celor din jur. Aceasta le permite să fie mai motivate pe termen lung și să ia decizii mai bune cu privire la traseul lor în viață.

John D. Mayer ne arată numeroasele moduri în care putem obține avantaje majore din creșterea inteligenței personale. Aceasta la rândul său ne conduce la dezvoltarea de sine, sporirea sociabilității și a satisfacției în viață.

Conform studiilor, oamenii cu o inteligență personală ridicată sunt mai realiști în stabilirea planurilor de viață. Aceștia reușesc să atingă mai ușor decât alții rezultatele așteptate, deoarece sesizează care aspecte contează mai mult și care mai puțin. Astfel, își împart energia în mod optim în loc să o risipească în mult prea multe direcții.

Cartea de față este foarte utilă pentru oricine care vrea să se descurce într-o lume în care succesul depinde tot mai mult de interacțiunile sociale.

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Ruxandra este licențiată în psihologie, formator și psihoterapeut în formare. Administrează site-ul povesticufluturi.ro, face voluntariat, organizează grupuri de suport și lucrează cu cupluri, grupuri și persoane care urmăresc dezvoltarea personală și care își doresc să facă o schimbare pozitivă în viața lor. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim.