Cum să reduci stresul din viața ta

Cum să reduci stresul este o chestiune care a căpătat o importanță vitală în lumea agitată în care trăim. Imagine cu persoană stresată
Cum să reduci stresul este o chestiune care a căpătat o importanță vitală în lumea agitată în care trăim.

Cum să reduci stresul este o chestiune care a căpătat o importanță din ce în ce mai vitală în lumea agitată în care trăim în prezent. Fiecare dintre noi avem nevoie să identificăm modalități eficiente de control al stresului pentru a face față cerințelor profesionale, solicitărilor vieții de familie și a celei sociale.

Avem mereu prea multe de făcut, termenele-limită ne presează constant, timpul liber s-a redus semnificativ. Un anumit nivel de stres nu este în totalitate nociv, ba chiar ne poate motiva să fim mai eficienți și să obținem rezultate mai bune. Stresul cronic însă poate avea efecte dezastruoase asupra sănătății noastre fizice, mentale și emoționale.

Adesea ne imaginăm că nu avem nicio cale de ieșire, că singura modalitate de a scăpa de stres este prin ieșirea la pensie și cam atât. Ei, bine, nu, există diverse metode de a reduce din intensitatea stresului și tehnici pe care le putem aplica pentru a ne simți mai bine fără a fi nevoie pentru aceasta să ne dăm demisia, să ne abandonăm familia și să ne mutăm pe un vârf de munte.

Pentru a combate stresul, e important să recunoști simptomele acestuia.

Care sunt simptomele stresului?

Stresul nu apare din senin cum avem uneori senzația atunci când suntem pe punctul să clacăm. Stresul se acumulează în timp și crește ca presiunea dintr-o oală pusă la un foc mult prea puternic până când conținutul se revarsă pe aragaz. E posibil să nici nu-ți dai seama când ești nevoit să-i faci față zilnic cât de mult rău ți-a făcut deja.

Persoanele expuse constant la stres au sentimentul că s-au obișnuit cu acesta, dar adevărul este că nu te obișnuiești niciodată cu stresul. Organismul reacționează negativ printr-o serie de simptome pe plan mental, emoțional și fizice.

Simptome ale stresului pe plan mental:

 • dificultăți de concentrare
 • tulburări de memorie
 • inabilitatea de a lua decizii

Simptome ale stresului pe plan emoțional:

 • depresie
 • anxietate
 • schimbări de dispoziție bruște
 • iritabilitate
 • stare de agitație, de neliniște

Simptome ale stresului pe plan fizic:

 • hipertensiune
 • oboseală cronică
 • probleme cardiace
 • alergii sau alte reacții cutanate
 • afecțiuni digestive
 • pierderea poftei de mâncare
 • dificultăți în a adormi sau în a avea un somn odihnitor
 • dureri de cap / migrene

Ce poți face pentru a combate stresul?

E important să recunoști cât mai din timp simptomele stresului pentru a nu lăsa lucrurile să se agraveze. Există diverse tehnici de relaxare pe care le poți aplica pentru combaterea stresului. Una dintre cele mai eficiente este tehnica mindfulness despre care vei găsi un articol și la rubrica Stil de viață.

Meditează

Nu e nevoie să te duci la vreun curs pentru asta și nici nu reclamă decât foarte puțin timp, dar poate da rezultate excelente. Sunt necesare doar câteva minute de practică în fiecare zi. Conform studiilor, meditația poate acționa direct asupra căilor neuronale din creier și poate crește astfel rezistența organismului la stres.

Tot ce ai de făcut este să stai cu spatele drept și cu picioarele bine ancorate în podea. Închide ochii și concentrează-te asupra unei mantre / fraze cum ar fi: „Mă simt liniștit.” sau „Sunt împăcat cu mine însumi”. Sprijină-ți palma pe abdomen pentru a coordona respirația cu fraza rostită. Nu încerca să nu te mai gândești la nimic altceva. În schimb, lasă gândurile să plutească liniștite prin mintea ta fără să te agăți de ele.

Respiră profund

Respirația profundă combate stresul prin încetinirea ritmului cardiac și scăderea tensiunii sangvine.

Concentrează-te timp de 5 minute pe zi asupra respirației. Stai jos cu spatele drept, cu ochii închiși și cu mâna pe abdomen. Inhalează aer pe nas, urmărind cum respirația pornește din stomac și urcă până la nivelul capului. Expiră lent pe gură urmărind traseul invers al aerului prin corp, de la cap, spre stomac.

Fă puțină mișcare

Da, știu că nu ai timp să faci sport. Dar chiar și câteva minute de mișcare pe zi pot conta foarte mult. Toate formele de exerciții fizice, inclusiv mersul pe jos, urcatul și coborâtul pe scări reduc anxietatea și stresul și ajută creierul să producă substanțe chimice care stimulează buna dispoziție și relaxarea. În loc să mergi cu liftul, alege scările. Când stai jos în fața calculatorului, fă niște exerciții de întindere cu mâinile și ridică din umeri. Scoală-te de la birou și ia o pauză de câteva minute. Ieși afară pentru că soarele îți furnizează vitamina D și contribuie și el la o stare de spirit mai bună. 

Înlocuiește cafeaua cu lapte de aur

Prea multe cafele pe zi îți vor stimula starea de agitație și de nervozitate. Nu îți recomand să renunți de tot la cafea (care are și ea beneficiile ei), dar, scade cantitatea consumată zilnic sau chiar înlocuiește-o dacă poți cu o băutură ayurvedică (ayurveda fiind un sistem străvechi de terapii tradiționale indiene) numită lapte de aur. Această băutură este bazată pe turmeric, un condiment cu peste 150 de beneficii pentru sănătate, din care cea mai mare parte sunt atestate de numeroase studii.

Turmericul te poate ajuta să scapi de multe dintre simptomele stresului:

 • sporește imunitatea
 • reduce inflamațiile
 • crește energia
 • scade tensiunea sangvină
 • reglează metabolismul
 • scade colesterolul nociv
 • îmbunătățește digestia

Ingrediente pentru prepararea laptelui de aur:

 • 2 căni de lapte (poate fi și vegetal)
 • 1 linguriță turmeric
 • 1/2 linguriță scorțișoară
 • 1 vârf de cuțit piper

Cum se prepară laptele de aur:

Încălzește laptele pe foc, apoi adaugă restul ingredientelor și lasă la fiert la foc mic timp de 3-4 minute.

 

Surse:

 1. Neural Correlates of Dispositional Mindfulness During Affect Labeling: https://pdfs.semanticscholar.org/52ce/184af0e4a870669ee5f07811b384c4fce4cd.pdf
 2. Efficacy of the controlled breathing therapy on stress: biological correlates. preliminary study: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20617660
 3. Turmeric: https://nccih.nih.gov/health/turmeric/ataglance.htm

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Ruxandra este licențiată în psihologie, formator și psihoterapeut în formare. Administrează site-ul povesticufluturi.ro, face voluntariat, organizează grupuri de suport și lucrează cu cupluri, grupuri și persoane care urmăresc dezvoltarea personală și care își doresc să facă o schimbare pozitivă în viața lor. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim.