5 tehnici eficiente pentru a putea purta o conversație cu oricine

Există câteva tehnici eficiente pe care le poți aplica pentru a-ți face cu ușurință cunoștințe noi și a nu te teme că vei rămâne blocat într-o conversație.

Există persoane care par să nu aibă nicio dificultate în a discuta cu orice persoană și a se împrieteni imediat. Există numeroși oameni în schimb care se simt timorați atunci când trebuie să participe la un eveniment la care nu cunosc pe nimeni.

Te temi să nu te regăsești la o petrecere, de exemplu, unde să nu te bage nimeni în seamă sau să nu găsești nimic de spus ca să întreții conversația. Cu toții avem aceste temeri, foarte puțini dintre noi sunt atât de siguri pe ei și atât de extrovertiți încât să nu se simtă măcar un pic stingheri în asemenea situații.

Există câteva tehnici eficiente pe care le poți aplica pentru a reuși să-ți faci cu ușurință cunoștințe noi și să nu te temi că vei rămâne blocat într-o conversație și nu vei mai ști ce să spui:

  1. Uită-te în oglindă și antrenează-te pentru succes

Dacă stima de sine este scăzută, e dificil să clădești o relație cu cineva. Vei avea sentimentul că ceilalți sunt mai buni ca tine. Vei avea senzația că ceilalți au lucruri mai inteligente și mai interesante de spus decât tine. Normal că, în asemenea situații, îți va fi greu să împărtășești ideile tale, să contești ideile care nu corespund sistemului tău de valori, să vorbești despre realizările sau despre idealurile tale.

Gândește-te că ești la fel de valoros ca toți ceilalți oameni și că, indiferent cât de diferiți sunteți, aveți în comun propria umanitate. Nimeni nu e perfect și nu trebuie să te ridici la niciun standard de netrecut pentru a fi o persoană de valoare.

Iată câteva tehnici care te pot ajuta să-ți reclădești stima de sine: Cum să reîncepi să crezi în tine . Alte sugestii utile poți găsi aici: Cum să faci un aliat din vocea ta critică.

  1. Descoperă cel puțin un lucru pe care îl poți aprecia la interlocutorul tău

Fiecare persoană este diferită și fiecare are ceva prețios să ne învețe. Chiar și colegul de muncă sau șeful care te enervează. Pornește cu mintea deschisă și încearcă să descoperi acel lucru care e demn de admirație la persoana din fața ta. Atunci când vei aborda conversația cu celălalt având acest element meritoriu în minte, atitudinea ta va fi diferită. Interlocutorul tău se va simți apreciat și îi va face plăcere să discute cu tine.

  1. Adoptă ascultarea activă

Aceasta este o tehnică de ascultare esențială care constă în a-l asculta pe celălalt astfel încât să-l înțelegi cu adevărat, a-i acorda toată atenția ta. Multe persoane ascultă pasiv ceea ce spune celălalt, pregătindu-se să intervină cu replica lor.

Limbajul tău corporal va transmite celeilalte persoane acest interes, faptul că ești realmente angajat în conversație. Nu-ți plimba ochii de-a lungul încăperii căutând alți potențiali parteneri de discuție sau lăsându-te distras de conversațiile din jurul tău. Menține permanent contactul vizual. Ascultă cu atenție ceea ce spune celălalt cu corpul ușor aplecat înspre acesta. Răspunde sau pune întrebări în legătură cu ce spune celălalt. Poți prelua în replicile tale vreo expresie particulară a interlocutorului. Aceasta demonstrează atenție și grijă. În schimb, nu e idee deloc bună să repetăm ca papagalul tot ce spune celălalt.

  1. Fii deschis

Adesea, în asemenea situații sociale, purtăm o mască, încercând să părem alții decât suntem. Avem o viață perfectă, o familie perfectă, o înfățișare perfectă. Relaxează-te și fii natural. Spune ceea ce gândești, desigur cu diplomație și în mod empatic, dar spune ceea ce gândești.

Oamenii apreciază adevărul și sunt receptivi la persoanele deschise și sincere. În același timp, se simt și ei eliberați de obligația de a se prezenta ca altcineva decât sunt în realitate. Se vor simți în largul tău cu tine. Poți recunoaște cu sinceritate unele lucruri care la prima vedere par să te pună într-o lumină negativă, dar care vor face exact contrariul.

Să spunem că ești la un eveniment social și s-a întâmplat ceva la serviciu care ți-a rămas în minte. Ai putea spune ceva de genul: „Mă bucur foarte mult că mă aflu aici, dar încă mă mai gândesc la un raport pe care l-am prezentat astăzi și care nu a fost chiar atât de bun pe cât mi-aș fi dorit.”

  1. Pune întrebări legate de familie sau alte aspecte intime doar dacă interlocutorul le aduce în discuție

Uneori, putem „călca în străchini” punând o întrebare complet nepotrivită. De exemplu, dacă întrebi pe cineva dacă are copii, iar celălalt tocmai s-a despărțit de partener și e preocupat de împărțirea custodiei, s-ar putea ca acest subiect să nu i se pară deloc plăcut.

Dacă lansează singur o discuție despre copilul său, poți „prinde mingea” care ți se aruncă și dezvolta un dialog pe tema copiilor. Poți întreba detalii și poți aplica ascultarea activă de care am vorbit mai sus.

 

Încearcă aceste tehnici și vezi cum funcționează. Aș fi încântată să-mi povestești cum au mers lucrurile. Îmi poți scrie pe messenger-ul paginii povesticufluturi.ro dacă dorești pentru întrebări sau sugestii.

 

Surse:

  1. https://www.nytimes.com/2018/11/17/style/self-care/terry-gross-conversation-advice.html
DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Ruxandra este licențiată în psihologie, formator și psihoterapeut în formare. Administrează site-ul povesticufluturi.ro, face voluntariat, organizează grupuri de suport și lucrează cu cupluri, grupuri și persoane care urmăresc dezvoltarea personală și care își doresc să facă o schimbare pozitivă în viața lor. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim.