Cum să ai viața pe care o visezi. Există o rețetă miraculoasă sau cu eficiență dovedită pentru asta?

1145
Cum să ai viața pe care o visezi. Există o rețetă miraculoasă sau cu eficiență dovedită pentru asta? Imagine cu bărbat care decide să se lupte pentru a-și atinge scopurile
Cum să ai viața pe care o visezi. Există o rețetă miraculoasă sau cu eficiență dovedită pentru asta?

Cu toții ne dorim să avem viața pe care o visăm. Dar câți dintre noi chiar ajungem să obținem măcar 50% din ce ne-am propus? Și de ce unii par să aibă parte de toate, în timp ce noi stăm deoparte și ne uităm cu invidie la ei? Poate există vreo soluție miraculoasă pe care ei au aplicat-o și pe care noi nu o cunoaștem.

Da, există niște pași propriu-ziși pe care îi putem întreprinde chiar de astăzi pentru a merge în direcția pe care ne-o dorim. Nu te voi minți spunându-ți că nu e nevoie de mult efort, voință și perseverență pentru a ajunge acolo. Însă te asigur că rezultatele vor merita cu vârf și îndesat. Recompensa e de a-ți fi trăit viața după proprii tăi termeni, fără să ai regrete la final.

Studiul Yale asupra obiectivelor. Mit sau realitate?!

Am citit mai demult despre un studiu asupra obiectivelor care m-a captivat și la fel ca pe mine și pe mulți alții. Există câteva elemente care fac acest subiect deosebit de interesant, iar acestea, după cum urmează să descoperiți, nu au legătură cu rezultatele studiului.

Dar să vedem despre ce este vorba mai exact. Acest studiu s-a referit la importanța obiectivelor scrise și cum ne pot schimba acestea viața. Studiul respectiv a devenit atât de viral, încât a apărut în numeroase cărți precum Goals!, Train Your People and Whack the Competition sau The Psychological Foundation of Success.

În ce a constat studiul?

În 1953, studenților care au absolvit Universitatea Yale li s-a cerut să spună dacă și-au formulat sau nu scopuri specifice privind viitorul și dacă și le-au notat pe hârtie. Doar 3 % dintre ei au spus că au facut acest lucru. Două decenii mai târziu, aceiași cercetători au investigat ce anume s-a întâmplat cu generația 1953 pentru a vedea ce s-a ales de viețile lor. Rezultatele au fost fără echivoc: Cei 3% care-și setaseră obiective specifice stăteau mult mai bine din punct de vedere financiar decât restul de 97% la un loc.

Deși a captivat mulți speakeri, traineri, psihologi și alți specialiști, acest studiu are un mic secret: NU A AVUT LOC NICIODATĂ.

Care a fost sursa acestui fals studiu?

Un jurnalist de la revista Fast Company s-a hotărât să pornească pe urmele acestei povești și să descopere sursa reală a acestui așa-zis studiu. A pornit o anchetă pe cont propriu în căutarea adevărului. Având în vedere că nu exista nicio mențiune academică a studiului, s-a îndreptat spre speakerii motivationali care citau această cercetare în cărțile sau la conferințele lor.

Nu mică i-a fost mirarea când aceștia s-au dat ca sursă unii pe alții. De exemplu, Tony Robbins îl menționa pe Brian Tracy, acesta îl trimitea la Zig Ziglar și, pentru a închide cercul, Zig Ziglar îl dădea ca sursă pe Tony Robbins.

Ce zic cei de la Universitatea Yale?

Dorind să afle adevărul, jurnalistul de la Fast Company a solicitat ajutorul arhivarului-șef de la Yale pe nume Beverley Waters care a răspuns: ,,Am făcut o cautare sistematică în urmă cu mai mulți ani, când au apărut mențiuni ale acestui studiu, doar că nu am gasit nimic. Apoi, chiar cea care a fost secretară la Yale în 1953 a făcut o căutare sistematică, doar că niciunul dintre cei cu care a vorbit nu fusese rugat vreodată de cineva să participe la o astfel de cercetare și nici ceva asemănător.”

A fost exclusă și posibilitatea ca studiul să fi avut loc în alt an, întrucat a fost implicată și Asociația Absolvenților Yale ș niciunul dintre absolvenți nu își putea aduce aminte de un asemenea studiu.

Concluziile referitor la falsul studiu?

Din cele spuse mai sus, nu aș vrea să se înțeleagă faptul că nu e importantă crearea unui plan de viitor sau că nu e necesar pentru reușita noastră în viață să ne stabilim niște obiective. Însă aș avea două concluzii de tras din povestea studiului de mai sus:

1. E indicat să nu acceptăm orbește nicio idee doar pentru că aceasta vine de la o persoană cu autoritate. Indiferent cine ce afirmă, realitatea este că nimeni nu deține adevărul absolut. E esențial să filtrăm prin sita gândirii noastre și a bunului nostru simț toate informațiile primite.

2. Nu trebuie să ne așteptăm la rezultate spectaculoase doar pentru că ne-am stabilit niște obiective. La fel cum Brian Tracy, întrebat fiind ce lipsește din cartea The Secret, a răspuns: ,,munca”, la fel și eu sunt de părere că, pe lângă a ne stabili niște obiective este necesar să muncim la ele. Altfel, vor rămâne doar niște planuri frumoase.

Să nu uităm de planurile de Revelion. Toată își propune ca în anul care vine să facă lucrurile altfel: să țină dietă, să meargă la sală, să-și găsească un job mai bine plătit, să petreacă mai mult timp cu familia etc. Ce rămâne din bunele noastre intenții? Adesea, ne urnim (dacă ne urnim) cu greu și abandonăm pe parcurs. De ce? Pentru că ne-am stabilit niște ținte prea înalte și, în adâncul nostru, nu credem că vom reuși să le atingem.

Ce soluții reale avem pentru a ne îndeplini scopurile în viață?

1. Sparge obiectivele mari în obiective mai mici

Atunci când avem obiective mai mici ne e mai ușor să le punem în practică pentru că nu ni se mai par irealizabile. De exemplu, în loc să ne propunem să dăm jos 10 kilograme, e mai fezabil să ne stabilim să slăbim 2 kilograme pe lună.

2. Fă-ți un plan bine structurat

Dacă ți-ai stabilit un obiectiv major, de exemplu să ai un job mai flexibil, gândește-te care ar fi pașii ca să ajungi acolo. E necesar în primul rând să stabilești care crezi că ar fi cele mai potrivite job-uri pentru tine. Apoi să-ți updatezi CV-ul. Iată mai jos mai mulți pași pe care ai putea să-i listezi care să te ducă acolo unde vrei să ajungi:

 • Să-mi updatez CV-ul

 • Să-mi fac cont pe mai multe site-uri de job-uri

 • Să-mi fac un profil de Linkedin

 • Să contactez mai multe agenții de recrutare

 • Să mă interesez pe la foști colegi, prieteni și cunoștințe în legătură cu o oportunitate profesională

 • Să aflu ce opțiuni de creșă/afterschool există

 • Să trimit cel puțin 10 CV-uri săptămânal

3. Stabilește-ți termene-limită

Aranjează task-urile de mai sus în ordine cronologică. Stabilește-ți niște deadline-uri pentru fiecare sarcină de îndeplinit în parte și trece-le într-un calendar pe care să-l ai mereu în fața ochilor. Pune-l, de exemplu, pe masa din sufragerie sau pe noptiera de lângă pat.

Nu fă un program prea ambițios. Dacă stabilești un program foarte strict, riști să ratezi deadline-urile, să îți pierzi încrederea în tine și să renunți. Alocă suficient timp pentru îndeplinirea fiecărei sarcini.

4. Identifică de ce ai nevoie pentru fiecare sarcină

Ai întocmit o listă cu task-urile și termenele-limită pentru ele. E important să determini acum și de ce ai nevoie pentru fiecare sarcină în parte. Îți trebuie un specialist care să te ajute să pui la punct CV-ul sau întocmești o scrisoare de intenție „beton”? Poate că e necesar să te pui la punct într-un anumit domeniu. Ai nevoie de un curs de perfecționare? Dacă știi exact ce trebuie să faci, nu vei eșua în realizarea uneia sau mai multor dintre sarcini.

5. Menține-ți atenția focusată asupra obiectivelor mici

O dată ce ai stabilit un număr de obiective mai mici, concentrează-te asupra lor, astfel încât să nu rămâi blocat la gândul că obiectivul acela mare este de fapt imposibil de atins. Gândește-te că stai în fața vârfului Omu și că îți propui să ajungi acolo sus. Sigur această sarcină îți va părea de nerealizat. Dar dacă alegi să privești spre cea mai apropiată poieniță pe care te poți odihni după urcuș și numai la aceasta, vei putea urca fără probleme până acolo. Și, desigur, după ce te-ai odihnit un pic, îți poți fixa privirea asupra următorului popas de pe traseu. Iar când vei ajunge pe vârful muntelui, vei privi în urmă și nu-ți va veni să crezi că tu ai fost acela care a reușit să urce până acolo. Astfel, îți poți menține vie motivația.

Cum să ai viața pe care o visezi

Nu vei regreta nimic din ce ai făcut. Dar vei regreta cu siguranță tot ce ai vrut să faci și nu ai făcut. Eu te încurajez să lupți pentru visele tale pentru că nimeni nu o poate face în locul tău. Și asigură-te că sunt chiar ale tale. Nu te ghida după modelul de succes al familiei, al societății sau al oricui altcuiva. Ai o singură viață de trăit. Adună-ți toate resursele interioare, curajul și pasiunea și trăiește-ți viața așa cum TU îți dorești.

 

Surse:

 1. Oliver Burkeman, Antidotul, București: Editura Publica, 2014
 2. Brian Tracy, Goals, SUA: editura McGraw Hill Education, 2010
 3. Norrie Gilliland, How to Train Your People and Whack the Competition, Aldershot: editura Gower Publishing Company, 1998 
 4. Stephen J. Kraus, Psychological Foundations of Success: A Harvard-Trained Scientist Separates the Science of Success from Self-Help Snake Oil, San Francisco: editura Next Level Science, 2003.
DISTRIBUIE
Sorin Manolache
Sunt pasionat de psihologie motivațională, dezvoltare personală, psihologia cuplului și grafologie. Sunt de părere că fiecare om are un potențial uriaș, dar nu întotdeauna valorificat. Îmi place să-i ajut pe oameni să-și îndeplinească obiectivele personale, să se cunoască mai bine și mai ales să se pună în mișcare în momentele cele mai grele ale vieții. Cred că orice om se poate schimba dacă i se oferă timp, înțelegere și claritate. Mă ocup de reintegrarea socială a deținutilor din penitenciar și fiecare zi de muncă este o evoluție atât pentru mine, cât și pentru cei cu care lucrez. Motto-ul meu este ,,Dreams are free, the journey isn’t” (John Maxwell). Am absolvit Academia de poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” din București și Facultatea de Drept din cadul Universității „Nicolae Titulescu” din București.