Cum să obții succesul în viață

1038
Cum să obții succesul e o întrebare care ne frământă pe mulți dintre noi, deoarece majoritatea nu suntem mulțumiți cu realizările noastre. Imagine cu o persoană care a ajuns pe vârful unui munte
Cum să obții succesul e o întrebare care ne frământă pe mulți dintre noi, deoarece majoritatea nu suntem mulțumiți cu realizările noastre.

Cum să obții succesul e o întrebare care ne frământă pe mulți dintre noi, deoarece majoritatea nu suntem mulțumiți cu realizările noastre. Trăim într-o lume care propăvăduiește succesul ca pe unul dintre cele mai importante lucruri în viață. Să ai o casă frumoasă, o mașină scumpă, copii reușiți. Să îți permiți să pleci în concedii de lux. Să te recunoască lumea pe stradă. Să fii privit cu respect. Să fii invidiat. Acestea ni se spune că sunt lucurile pe care trebuie să le obținem în viață. Dacă nu ai obținut nici măcar o parte din ele, înseamnă că ești un ratat?

Conform unui sondaj efectuat în rândul adolescenților din noua generație, așa-numita generație Y sau „millennials”, 80% dintre ei asociază succesul cu banii, iar 50% cu celebritatea. Chiar așa să fie: sunt averea și faima echivalente cu succesul în viață?

Privește cu circumspecție modelul cultural al succesului

Rămân într-o căsnicie nefericită doar ca să dau impresia că am o familie minunată și să mă invidieze rudele și prietenii. Pun pe Facebook poze din concedii în care ne prefacem că ne simțim fabulos împreună când de fapt ne-am rupe gâtul unul altuia. Rămân într-un job pe care îl detest și suport umilințe din partea șefului pentru că am un salariu mare. Am niște așa-ziși prieteni pe care îi disprețuiesc, dar care au un statut social mai bun, cred eu.

De ce fac toate astea? Pentru că societatea, părinții sau media mi-au transmis mesajul că acestea sunt criteriile după care se măsoară succesul în viață.

Nu lua de bun nici modelul cultural al eșecului

Doamne ferește, să eșuez în atingerea succesului pentru că atunci e din vina mea. De ce te-a înșelat soțul? Păi, pentru că te-ai delăsat sau pentru că te-ai ocupat prea mult de carieră. De ce ai fost concediat? Păi, pentru că ești un leneș și un incapabil.

Pe vremuri, se considera că cei săraci nu au avut noroc în viață, dar că Dumnezeu îi va recompensa după moarte. Acum, săracii sunt niște ratați. Nu mai e de vină societatea, familia din care provin, circumstanțele, ci e exclusiv vina lor. Avem impresia că societatea în care trăim este una a meritocrației, care recompensează întotdeauna efortul. Ei, bine, nu e așa. În viață se întâmplă tot felul de lucruri pe care nu le-am luat în calcul: boli, accidente, incidente.

Dar dacă succesul nu se măsoară după aceste criterii? Dacă nu am mai pleca urechea la ce cred alții despre succes și am încerca să înțelegem ce înseamnă succesul pentru noi?

Problema atunci când încercăm să atingem succesul așa cum îl văd alții este că sfârșim prin a duce o viață nefericită. Poate nu te interesează câte camere are apartamentul în care locuiești, dar l-ai luat ca să-ți impresionezi prietenii și rudele. Gândește-te cu cât mai trist este să divorțezi și să te trezești singur într-un apartament uriaș pe care nici l-ai dorit de fapt și pentru care vei plăti rate în următorii 20 de ani.

În ce constă totuși succesul?

Librăriile sunt pline de cărți de dezvoltare personală care te învață că ești nemaipomenit, că poți face orice. E suficient să vrei și să crezi în tine. Dar mai există și un al doilea tip de cărți motivaționale care îți spun că trebuie să practici compasiunea de sine, să fii mai înțelegător cu tine și să te ierți atunci când eșuezi. De ce? Tocmai din cauza a ceea ce spuneam mai sus: oricât de mult ne-ar plăcea să credem în meritocrație, în realitate aceasta e imposibilă. Foarte puțini dintre noi vor atinge succesul așa cum e el văzut ca și concept social. Și asta nu e o tragedie pentru că, așa cum vom vedea mai jos, succesul nu are nicio legătură cu banii sau faima.

Ce spun studiile despre succes?

Haideți să vedem ce spune un studiu care a început prin anii ’30 în Statele Unite. Acesta a durat vreo 75 de ani și  a urmărit oamenii din adolescență până la vârste înaintate. Unii dintre participanții la studiu ajungând până pe la 90 de ani. Acest studiu numit The Harvard Study of Adult Development a analizat evoluția în viață a unor adolescenți din care o parte au provenit de la Harvard, deci din familii înstărite, iar o parte din familii defavorizate. Unii au urcat pe scara socială și au ajuns să aibă familii, afaceri de succes sau să devină celebri. Alții au devenit alcoolici, schizofrenici, și-au ruinat existența.

Rezultatele acestui studiu arată că nici banii, nici faima nu i-a făcut pe acești oameni să perceapă că au obținut succesul în viață. Ceea ce au resimțit ei ca succes au fost în schimb relațiile cu ceilalți. Și nu mă refer aici la numărul relațiilor de prietenie, cercul de cunoștințe sau grupul de prieteni de pe Facebook. E vorba în schimb de calitatea acestor relații. Oamenii care aveau prieteni pe care să se poată baza, o relație de cuplu solidă au fost cei mai satisfăcuți de viața lor. Ei au fost cei care au ajuns la vârste foarte înaintate și și-au menținut sănătatea și luciditatea.

Descoperă ce înseamnă succesul pentru tine

O carieră profesională împlinită, un business de succes provin din ceea ce le dai celorlalți în mod dezinteresat, nu din ceea ce faci pentru bani. Găsește plus valoarea business-ului tău. Ce aduce ea oamenilor? Prin ce îi face mai fericiți, mai împliniți? Nu începe un business doar pentru bani sau doar pentru a fi recunoscut pe stradă. Poate că vei deschide o grădiniță. Gândește-te cum îi vei ajuta pe părinți să aibă timp pentru ei și să se simtă liniștiți că și-au dat copilul pe mâini bune, iar pe copii să crească armonios și să se dezvolte. Nu te gândi doar la cifrele din buget. Atunci când faci lucruri pentru ceilalți, nu doar pentru tine, vin și banii, și recunoașterea meritelor tale.

DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Ruxandra este licențiată în psihologie, formator și psihoterapeut în formare. Administrează site-ul povesticufluturi.ro, face voluntariat, organizează grupuri de suport și lucrează cu cupluri, grupuri și persoane care urmăresc dezvoltarea personală și care își doresc să facă o schimbare pozitivă în viața lor. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim.