Cum să reîncepi să crezi în tine

Ca să reușești în viață, trebuie să crezi în tine. Acceptă-ți viața cu bune și cu rele. Cele bune sunt daruri, cele rele sunt lecții prețioase.

Ca să reușești în viață, trebuie să crezi în tine, acesta e un lucru deja binecunoscut. Ne lovim de tot felul de obstacole în viață și, dacă nu credem că suntem capabili să le depășim, batem în retragere. Câți dintre noi nu acceptă joburi inferioare abilităților lor sau nu merg mai departe pentru că au fost făcuți să creadă, desigur nu în mod intenționat, de cei din jurul lor că nu sunt capabili de mai mult?

Mesajele familiale e posibil să-ți fi minat încrederea de sine

Părintele probabil că are toată bunăvoința când încearcă să te motiveze să înveți spunându-ți să iei exemplu de la fratele tău care se descurcă mai bine ca tine la școală sau că, dacă nu vei învăța, vei sfârși muritor de foame. Doar că aceste mesaje nu au deloc efectul scontat, ci tocmai cel invers. Ceea ce recepționezi tu este că, oricât te-ai chinui, nu ai capacitatea de a-l depăși pe fratele tău și că, oricât ai învăța, nu vei fi în stare să ajungi prea departe în viață.

Mesajele sociale sunt de valorizare a succesului, nu a persoanei

Fiecare dintre noi, însă, chiar și în cazul unor mesaje parentale foarte pozitive, își poate pierde credința în propriile forțe în fața eșecurilor sau obstacolelor. În plus, cei din jurul nostru percep că ne e teamă și că suntem demoralizați, oricât am încerca să ascundem asta, și încep să  manifeste și ei la rândul lor neîncredere în capacitățile noastre.

Trăim într-o lume extrem de competitivă în care succesul este extrem de valorizat și eșecul disprețuit, așa că învățăm repede că valoarea noastră personală depinde de reușita în viață. Doar că nu e deloc așa. Ești o persoană valoroasă indiferent că pierzi sau câștigi în viață. E ca la ruletă. Nu putem câștiga tot timpul. Uneori, viața ne dă niște cărți cu care, orice am face, nu putem câștiga.

Iată ce poți face pentru a nu te lăsa doborât de soartă și a-ți recăpăta încrederea în tine:

  1. Acceptă situația prezentă

Da, ai face orice să nu-ți fi pierdut locul de muncă, să nu fi fost părăsit de partener, să nu fi fost trădat de cel mai bun prieten. Însă acest lucru nu e posibil. Trecutul nu poate fi schimbat. Acceptă situația, chiar dacă doare, pentru a putea merge mai departe.

Altfel, îți vei consuma energia întrebându-te de ce ți s-a întâmplat tocmai ție asta. Vei da toată vina pe tine, în loc să folosești acea energie ca să mergi mai departe.

  1. Nu mai căuta vinovați

A căuta persoana responsabilă pentru situația actuală nu o va schimba. Din păcate, adesea, ne învinuim în special pe noi înșine pentru tot. Fie e de vină celălalt, fie noi. Probabil însă că, mai mult ca sigur, sau vina a fost împărtășită, sau lucrurile pur și simplu s-au întâmplat, fără a fi vina nimănui.

Iartă-te pe tine însuți pentru toate greșelile pe care le-ai comis.

  1. Vorbește cu tine însuți ca și cum ai vorbi cu cel mai bun prieten

Fiecare dintre noi avem o mică voce interioară cu care dialogăm constant. Această voce poate fi extrem de dură cu tine și îți spune că ești un ratat, că nimic bun nu se va alege de capul tău, că nu vei reuși nimic în viață.

Această voce e cea pe care trebuie să o schimbi, nu vocea celorlalți. Când tu te vei putea accepta și aprecia pe tine însuți cu toate defectele și eșecurile tale, și ceilalți o vor face.

Pentru a schimba acest dialog interior extrem de nociv, încearcă să vorbești cu tine însuți ca și cum ai vorbi cu cel mai bun prieten al tău. Fii înțelegător, iertător și empatic cu tine însuți și nu uita că tu ești cel mai important suporter al tău. Nu ești perfect și nici nu trebuie să fii. Nimeni nu e perfect. Și lumea în care trăim ar fi teribil de plictisitoare dacă toți am fi perfecți. Nu am mai fi oameni atunci, am fi roboți. Imperfecțiunea ta e tocmai ceea ce te face uman.

  1. Nu lăsa frica să te saboteze

Inamicul tău numărul unu nu e trecutul cu eșecurile sale, ci frica de a acționa. Frica te face să vezi lucrurile ca dovezi care demonstrează cât de incapabil ești și cât de puține șanse ai să reușești. Iar tu ajungi să crezi cu tărie în adevărul lor. Fă-ți o listă cu aceste „adevăruri absolute”. De exemplu: „Pentru că m-a părăsit partenerul, asta înseamnă că nimeni nu mă place și voi rămâne pentru totdeauna singur”. După ce te-ai lovit de un eșec sau obstacol, ai tendință să gândești în termeni catastrofici. Sfârșești astfel prin a crede în adevărul acestor afirmații care nu se bazează pe nicio realitate.

Faptul că te-a părăsit partenerul nu înseamnă că nimeni nu te place. Fă o listă cu persoanele care s-ar putea să te placă totuși,care țin să asculte opiniile tale și care te apreciază. Vei descoperi că e destul de lungă.

„Dacă am pierdut jobul ăsta, o să mor de foame.” Multă lume își pierde locul de muncă. De ce nu ai vedea acest lucru ca pe o ocazie de a face un curs și de a-ți îmbunătăți niște abilități? Și poate de a face ceea ce-ți place cu adevărat?

  1. Lasă viața să te poarte înainte

Multă lume nu-și ascultă intuiția și preferă să urmeze vocea rațiunii. Intuiția noastră este însă o formă de inteligență instinctivă care nu se bazează pe gândirea de tipul rezolvării de probleme a rațiunii noastre. Aceasta ne poate în cele mai neașteptate și minunate direcții, dacă îi permitem.

Lasă-te purtat de fluxul vieții. Acceptă ceea ce viața a pregătit pentru tine, cu bune și cu rele. Cele bune sunt daruri, cele rele sunt lecții prețioase care te ajută să crești. Ia lucrurile mai ușor, nu mai cere atât de multe de la tine. Relaxează-te și lasă viața să te ducă în direcția potrivită. Ai încredere în intuiția ta și vei găsi succesul.

 

 

DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Ruxandra este licențiată în psihologie, formator și psihoterapeut în formare. Administrează site-ul povesticufluturi.ro, face voluntariat, organizează grupuri de suport și lucrează cu cupluri, grupuri și persoane care urmăresc dezvoltarea personală și care își doresc să facă o schimbare pozitivă în viața lor. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim.