Tehnici pentru a-ți menține motivația

Tehnici pentru a-ți menține motivația - află ce obiceiuri ar trebui să-ți dezvolți pentru a merge până la capăt cu planurile tale. Imagine cu un mesaj motivațional
Tehnici pentru a-ți menține motivația - află ce obiceiuri ar trebui să-ți dezvolți pentru a merge până la capăt cu planurile tale.

Te întrebi dacă există niște tehnici pentru a-ți menține motivația sau te temi că nu ai o voință puternică? Ești la regim și nu reușești să-ți păstrezi motivația sau ți-ai făcut abonament la sală și ai abandonat după primele ședințe și îi invidiezi pe cei care obțin tot ce-și propun?

Adesea, avem senzația că alții nu au nevoie de motivație, că sunt suficient de puternici ca să reușească unde noi inevitabil eșuăm. Poate îți imaginezi că voința sau că motivația suficient de ridicată este înnăscută, dar nu e așa.

Fiecare dintre noi avem capacitatea de a ne menține motivația pentru a merge până la capăt cu ceea ce ne propunem. Însă e nevoie să ne formăm niște obiceiuri care să ne ajute nu doar să fim motivați, ci și să rămânem motivați.

Tehnici pentru a-ți menține motivația

Iată mai jos câteva bune obiceiuri pe care ar trebui să le cultivi pentru a-ți păstra și poate chiar crește motivația:

Nu lăsa să se risipească energia inițială a motivației

Conform psihologului BJ Fogg de la Universitatea Stanford, motivația este ceea ce ne ajutăm să ne formăm niște obiceiuri sănătoase. Aceasta nu durează însă la infinit. Există un val inițial de energie maximă a motivației de care trebuie să profităm pentru a face lucrurile grele, neplăcute. Altfel, le-am amâna la infinit. Mai exact, imediat cum simțim impulsul de a face un lucru, trebuie să ne apucăm de acea sarcină dificilă.

Nu amâna pe mâine să te înscrii la cursul acela de public speaking pe care doreai să-l faci demult. Înscrie-te azi și alege unul care începe cât mai curând. Cu cât te vei duce cât mai repede, cu atât mai mare este probabilitatea de a persevera. Iar după ce valul inițial de motivație va scădea în intensitate, obișnuința, rutina deja formată te va ajuta să continui.

Fă-ți un plan de acțiune…

Persoanele extrem de motivate au mereu un plan și tu ar trebui să faci la fel. Sigur, orice plan ai avea, cu siguranță că te vei lovi și de niște obstacole neprevăzute. Important este însă să-ți trasezi niște obiective și pașii pe care trebuie să-i îndeplinești pentru a ajunge acolo. Gândește-te că vei avea la dispoziție o hartă care îți va spune exact unde te afli și unde vrei să ajungi. Începe-ți fiecare zi cu acest plan de acțiune. Vei constata că vei realiza mult mai multe lucruri după ce le-ai trecut deja pe hârtie.

… dar așteaptă-te ca lucrurile să nu meargă mereu conform planului

Viața este plină de neprevăzut, iar a greși este omenesc. Chiar dacă ai luat o decizie proastă sau nu ai acționat așa cum ar fi trebuit, mergi mai departe. Trecutul e trecut și nu mai poate fi schimbat. Nu te învinovăți. Dacă îți vei spune: „Sunt un prost!”, „Sunt un ratat!”, nu vei face decât să te demotivezi mai mult. La fel cum îi ierți pe alții, iartă-te și pe tine și promite-ți că te vei descurca mai bine data viitoare. Cu siguranță că așa va fi!

Asigură-te că motivația ta e reală

Ce înseamnă mai exact motivația? Motivația este acel „de ce?” care ne împinge să facem ceva. Atunci când suntem motivați de rațiuni exterioare nouă, e puțin probabil să perseverăm în a face lucrul respectiv.

Dacă te apuci să slăbești pentru că îți spune soțul că te-ai cam îngrășat, s-ar putea să nu ții regimul până la capăt. E important să reușești să te convingi că e mai bine pentru sănătatea ta și că vrei cu adevărat să te simți bine în pielea ta. Astfel, vei putea să treci și peste momentele când îți vine să te duci până la cofetărie și să mănânci 10 savarine.

Află de ce e important pentru tine un lucru și vei găsi în tine puterea de a-l duce până la capăt.

Foto: pixabay.com

 

 

Surse:

BJ Fogg, 3 core motivators, each with two sides

 

 

DISTRIBUIE
Ruxandra Comșa
Ruxandra este licențiată în psihologie, formator și psihoterapeut în formare. Administrează site-ul povesticufluturi.ro, face voluntariat, organizează grupuri de suport și lucrează cu cupluri, grupuri și persoane care urmăresc dezvoltarea personală și care își doresc să facă o schimbare pozitivă în viața lor. Redescoperind energia creatoare din adâncul nostru, putem elibera o uriașă forță constructivă care să ne remodeleze întreaga existență. Nu e niciodată prea târziu și nu suntem niciodată prea slabi, prea bătrâni sau prea obosiți pentru a deveni exact cine ne dorim să fim.